Hepburn's Hollywood

Hepburn's Hollywood

Széttörve/Split kritika - Mi lesz,ha elszabadul valaki 24. személyisége?

2017. február 03. - Kata SWL

M. Night Shyamalan sok idő után visszatért. Visszatért, nemcsak egy újabb filmet csinált, zseniális thrillert alkotott.

Kép: port.hu

A történet egy Kevin (James McAvoy) nevű disszociatív identitászavarban szenvedő férfiről szól,aki 23 személyiséggel rendelkzeik. Elrabol 3 lányt,akiket egy "szent" estén kíván felhasználni, mivel nemsokára eljön a "szörny",aki a 24. személyiség, a legerősebb mindközülük. A személyiségek közül néhány uralkodik a többin, mindegyikünk egy székben ül, de vannak,akiktől egy erősebb "én" elvette a fényt, vagyis nem törhetnek felszínre. A lányok minden nap más szemlyiséggel találkoznak,de hiába a 9 éves kisfiú, vagy egy szintén nőnemű személyiség,a lányok nem tudnak sehogy sem kiszabadulni.

Kép: filmtrailer.hu

A film sikere a rendező mellett egyértelműen McAvoy érdeme,aki számomre eddig a Mocsokban bizonyította leginkább, hogy mekkora tehetség (bár minden szerepéből kihozza a maximumot). A Széttörvében elképesztően váltogatja a személyiségeket, van,amikor egyik személyiség egy másikat igyekszik megjátszani, és van,amikor egyszerre tör felszínre egymás után az összes személyiség azonnali váltásban. Másodpercenként változik a mimikája, a szeméből látni,hogy éppen melyik személyiség van felszínen, és ijesztően jól hozza az összes karaktert, a 9 éves kisifú határozottan aranyos, a női "énre" pedig senki nem merné azt mondani,hogy nem elég nőies. Klausztrófób, hátborzongató, és nagyon intelligens, McAvoy nagyon jól ráérez,hogy mikor kell kicsit túltolni az adott személyiséget.

Kép: macguff.in

A legtöbb thriller kicsit döcögve indul,mindig kell egy felvezető,ami annyira semleges,hogyha nem nézünk utána,hogy milyen műfajú filmet nézünk,akkor nem találjuk ki. Gondoljunk csak például az Elrabolva c. filmre,aminek kb. 20 perce azzal megy el,hogy Liam Neeson filmbeli lánya eljusson Párizsba,hogy elrabolhassák VÉGRE. :D A Széttörve egyik erőssége, hogy ezt kihagyja,csupán néhány percet szentel annak,hogy lefesse a lányok személyiségét pár mondat alapján, kettő elkényesztett "menő" lány és egy különc,akiről megtudjuk,hogy néha elég furcsán viselkedik. Aztán kocsiba be, csak apuci helyett McAvoy ül a volán mögé, elkábítja és elrabolja a lányokat,kezdődik a film. Tökéletes.

A továbbiakban a bejegyzésben pink színnel kiemelt részek kisebb spoilert tartalmaznak ( a film végét és a jelentősebb részeket nem lövöm le).

McAvoy mellett fontos szerepet kap még a Casey-t alakító Anya Taylor-Joy,aki a 3 lány közül a "különcöt" alakítja, és hát észből is neki jutott a legtöbb. Kevin személyiségei mellett az ő múltjából láthatunk még részleteket (amivel eleinte nem tudunk mit kezdeni, de a film végén értelmet nyer minden),és habár ő csak egy személyiséggel rendelkezik, valami mégis közös benne és fogvatartójában.

Kép: i.ytimg.com

Miután a lányok megismertek 4 személyiséget, akik váltakoznak,mindennel megpróbálkoznak a szabadulás érdekében, emiatt külön szobákba kerülnek mind a hárman. Emellett Denis, Kevin fogvatartó személyisége, aki mint később megtudjuk igazából Barry, folyamatosan látogatja pszichiáterét,Dr. Fletchert (Betty Buckley), aki minden éjjel sürgető és aggodalomra okot adó e-maileket kap az éppen "porondon" lévő személyiségtől. Denis igyekszik megjátszani Barry személyiségét, de a doktornő azonnal kiszúrja és próbálja leleplezni a színjátékot, ami végül sikerül is,amikor elnyeri a férfi bizalmát. A filmből megtudjuk,hogy a szakma nem igazán akar hinni Dr. Fletcher-nek, miszerint lehetséges,hogy annyira eltérjenek a személyiségek, hogy az egyikőjük cukorbeteg legyen (pl. Kevin esetében is így van), a másikójuk súlyemelő, vagy a 4 személyiségből 3 látó és 1 vak. Tehát a személyiség mellett a testi adottságok is mások minden egyes énnél, emiatt felvetődik a kérdés,hogy mi történhet,ha egy beteg feltárja az elméjét és megváltoztatja ezzel a fizikumát?

Kép: splitmovie.com

Hát,Denis-től,vagyis Kevintől megtudjuk a választ. A sokat emlegetett szörny ugyanis a 24. személyiség, aki a film végén utat tör magának... A film feszültsége a kevésbé mozgalmas jelenetek alatt is végig fennáll, ugyanis ha nincs történés, McAvoy játéka fenntartja a félelmet, sosem tudja az ember,hogy a vérfagyasztó nyugodtság mikor csap át brutalitásban, mikor ront neki az egyik személyiség a lányoknak,mikor "kattan be",veszíti el a kontrollt.

A film vége pedig fantasztikus. Egyszerre hátborzangató és szórakoztató, pimasz,szemtelen? Nem tudom mi a jó szó rá. Nézzétek meg,és döntsétek el! :)

Tehát Shyamalan visszatért és MENNYIRE jól tette,főként,hogy ehhez a brilliáns McAvoy segítségét kérte.

8,5/10

Trailer:

 P.S: A bejegyzések alá a blog.hu és a Facebook segítségével is kommentelhettek, várom a véleményeteket az adott filmekről! :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hepburnshollywood.blog.hu/api/trackback/id/tr7012179222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása