Hepburn's Hollywood

Hepburn's Hollywood

Alien: Covenant (2017)

A szörnyek ideje lejárt

2017. május 21. - Kata SWL

Ridley Scott 80 évesen úgy döntött, hogy újra előveszi az általa megteremtett nyáladzó teremtményét, amellyel ’79-ben örökre beírta magát a filmtörténelembe. 2012-ben a Prometheus-szal való visszatérését a rajongók elégedetlenséggel fogadták, ám ennek ellenére, 2014-ben a film folytatása kapcsán kizárta, hogy szörnye valaha is visszatérne. Most mégis itt van, pontosabban vannak. Bár ez nem is a Prometheus 2.

alien-covenant-ridley-scott-michael-fassbender-wvms_kuf5.jpg

2015-ben Blomkamp úgy látszott, hogy megtorpedózta az isten-, illetve teremtőkereső film folytatását, ugyanis egy új Alien- film koncepciójával rukkolt elő, amiben többek között Sigourney Weaver is feltűnt volna Ripley-ként; de a Fox Scottnak szavazott több bizalmat. Habár sem egy adott film megnézése, sem az arról szóló kritika megírás előtt nem szoktam véleményeket, benyomásokat olvasni, a Covenant akkora port kavart, hogy akarva- akaratlanul is szembejött velem. Nagyon megosztó véleményekkel találkoztam: volt, aki a legjobbnak tartotta az Alien-franchise filmjei közül, míg mások átkozták Scottot. A Prometheus kapcsán egyértelmű volt a panaszáradat oka: a fanok hiányolták a rendező gyermekét. Scottról a 2012-es alkotás alapján azt hinnénk, hogy egy öntörvényű művész, aki nem a rajongóinak, sokkal inkább magának akar megfelelni, amit, elnézve munkásságát, nem is róhatunk fel neki. A Prometheus egy új történetet mesél el, bátor, újító előzménye a korábbi filmeknek, emellett nagyon érdekes kérdéseket fel, ami egy teljesen más,-véleményem szerint- mégis nagyon jó irányba vitte el az Alien-storyt.

Azonban pénz beszél, és a rajongók irányítanak. Scott fejet hajtott a vérre és szörnyre éhes közönségnek, aminek eredménye az Alien: Covanent lett. A premier napján, az esti vetítés előtt még újranéztem az 1979-es A nyolcadik utas: A Halált.  Pár órával később a moziban azonban nem várt túl nagy meglepetés: a történet szerint egy űrhajó, a Covenant kétezer telepessel a fedélzetén egy új bolygó felé tart. A telepesek és a legénység is hibernálva van, az út még hét év lenne, amikor baleset történik, így a szintetikus Walter (Michael Fassbender) kénytelen felébreszteni a legénységet, akik az űrhajó javítása során befognak egy jelet. A jel szerint van egy lakható bolygó sokkal közelebb is, így a parancsnok (Billy Crudup) döntése alapján irányt váltanak. Ám az új világ igazából sötét és veszélyes - egyetlen lakója a szintetikus David (szintén Michael Fassbender), a szomorú végű Prometheus-expedíció utolsó túlélője. Ezen az új bolygón érnek össze a két film szálai, kiderül, hogy ide menekültek a Prometheus túlélői, Elizabeth Shaw és David. Shaw már halott, a bolygón csak David él, és még páran...

A Covanent kísértetiesen hasonlít ’79-es elődjéhez, szinte remake-eli azt, másrészt igyekszik továbbvinni a Prometheus fonalát is; egyértelmű, hogy Scott egy fenékkel igyekszik két lovat megülni. Egyszerre szeretett volna megfelelni önmagának, és az Alien-rajongóknak is, és az eredmény is alátámasztja, hogy az utóbbi szempont dominált. Mivel 1979 óta sokat változott a filmipar, szinte nincs, amit még ne láttunk volna, a Covenant is alkalmazkodott a magas ingerküszöbünkhöz: a facehuggerek, xenomorphok mellett már neomorphok is gyilkolnak; a szörnyek sokkal naturalisztikusabbak; több a vér (csak a zuhanyzós jelenethez 150 liter művért használtak); és onnan, hogy elkezdődik az öldöklés, nem áll le, egyre csak fokozódik. A film több ponton is igyekszik rámutatni másságára, pl. az androidnevek ABC- sorrendje David után megszakad Walterrel. A film eredeti címe Lost Paradise (Elveszett Paradicsom) lett volna, ezt változtatta meg a rendező a jelenlegire, azonban így is-úgyis megtalálhatóak a bibliai, a teremtéssel kapcsolatos utalások a címben. Scott tervei között egy előzménytrilógia szerepel, ami az 1979-es évekbeli Alien előtti cselekményeket dolgozza fel. Ennek első felvonása a Covanent (amelynek címe tökéletes utalás Scott tervezett előzményfilmjeire).  

xenomorph-in-alien-covenant.jpg

A rendezőt saját elmondása szerint nagyon idegesítette, hogy a felmerült kérdésekre egyik Alien-film sem adta meg a válaszokat. Ezt a hiánypótlást kezdte meg ő a Prometheus-szal, majd folytatta a Covanenttel, amiben szintén sokat megtudhatunk egyrészt a 2012-es filmről, annak utócselekményéről; másrészt arra is fény derül, hogy honnan is származnak a szörnyek. A teremtők köre ezzel látszólag bezárul, de Scottot ismerve érhetnek még minket meglepetések a trilógia további két részében.

Ami a Covenantot illeti: a színészi játékok felejthetőek, habár a cast remek, az egyetlen kiemelkedő alakítást az egyszerre 2 adroid bőrébe bújó Michael Fassbender nyújtja, akinek mozgása, mimikája újabb bizonyítéka elképesztő zsenialitásának és briliáns tehetségének. Scott bevallása szerint utál forgatókönyvet/szöveget írni, amit a Covenant ugyancsak alátámaszt: néha teljesen értelmetlenek, máskor nevetségesek a dialógusok (gondoljunk csak a furulyázós jelenetre). Ezek mind a már meglévő feszültség kárára mennek; a rajtuk lévő elmosolyodás, a kínos felnevetés pedig el is foszlatják azt. A képi világ szép, bár Scott semmi innovatívval nem állt elő, fényképezésben pedig a Prometheus magasan fölötte jár.

alien_fass.jpg

Összességében: az Alien és a Prometheus folytatásának ötvözete valóban megosztó. A Covenantban van pár igazán kiemelkedő jelenet és zseniális válaszok. Azonban hiába az új szörnyek, a horrorra jellemző amatőr klisék, a kiszámíthatóság miatt nem sokat érnek. Bízom benne, hogy Ridley Scott a következő előzményfilmekben visszatér eredeti koncepciójához, ugyanis a Covanent a bizonyíték arra, hogy 2014-ben a rendezőnek igaza volt: a szörnyek ideje lejárt. Ideje visszatérni ahhoz, hogy mi volt előttük. Reméljük, Scott ezúttal majd magára hallgat, és nem válik végleg fanservice-zé az öröksége.

7/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hepburnshollywood.blog.hu/api/trackback/id/tr2612530365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alexqq 2017.05.22. 22:51:09

Láttad a filmet?
Mire adtál 7-est? Külföldi kritikákat olvastál? Egyszeruen nem ertem! Vagy esetleg nem lattad a tobbi filmet?
Ha ketten osszeulunk különb Alien filmet osszerakunk mint volt ez a nagyon-nagyon kritikán aluli film.
A szereplő válogatás a legrosszabb, egyszeruen nem volt szerethető karakter, nem voltak kibontva, borzalmasan összecsapott párbeszédek.
Fassbendernek voltak jo pillanatai, de ő is tultolta, egy ido utan atment unalmasba. Ő sem nézte meg az Lance Henriksen játékát.
A vér? Milyen vér? Az pozitívum benne, hogy sok ver folyt?
Spoiler:

David kinyirja a teljes lakosságot amikor arra van teremtve, hogy kutassa a szarmazasunkat? Az Alien nem támadja meg?
Hiba hiba hatan, a kis Alienek viccesek. Nem is folytatom mert nincs kedvem felsorolni az egesz kritikán aluli hibákat.
Waterstone kisasszonnYal vajon mit akart, keresett egy olyan színésznőt aki hasonlít Weaverre? Mar másodszor? Atya jo eg.
Ha erre hetest adsz vajon mire adsz egyest, kettest es vajon mire tizest?
Na mindegy, hála az egnek nem vagyunk egyformák, de h egy kult sorozat folytatásához ez nem méltó, sőt nem méltó egy lapon említeni sem.
Oriasi csalódás minden eleme. Egy dupla nullát adnék ra.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.05.22. 23:31:21

@alexqq: Láttam a filmet, és igen, olvastam kritikákat,de csak miután ezt megírtam.És igen,a többi filmet is láttam. A szereplőválogatás jó,nagyon jó színészekkel dolgozott Scott,Fassbender pedig briliáns. Amire Te gondolsz,azok a karakterek, de a színészek nem tehetnek arról,ha egy karakter rosszul van megírva,max.igyekeznek a legtöbbet kihozni belőle,ami itt is történt.Ahogy fent is írtam Scott utál szöveget írni,a dialógusok gyengeségéért őt hibáztasd. Bocs,de Te ezt a kritikát olvastad biztos? :DD A sok vér nen pozitívumként van kiemelve,hanem a '79-essel összehasonlítva írtam le,hogy ez a film aljalmazkodik a magasabb ingerküszöbünkhöz -pl. TÖBB VÉR,több és újabb szörny. Davidet nem támadja meg az alien,lévén,hogy ő teremtette. Daniels ugyanúgy 3.kapitány,mint anno Ripley, és sorolhatnám...Nyílván egy Ripley hasonmás,tekintve,h maga a film (leszámítva a Prometheusos szálakat) is a '79-es hasonmása. :D A 7 teljesen korrekt,mert a Prometheus-szálak teljesen rendben voltak, voltak benne zseniális jelenetek és Fassbender is felhúzta a pontszámot,nyílván nem a véres részek miatt kapta. Nem ez Scott best filmje ever,de akkor kezdjünk el beszélgetni pl. az Exodusról... :D

Sichrol 2017.05.23. 17:04:51

Jó olvasni egy viszonylag objektív kritikát.
Én élveztem a filmet és végigizgultam. A fanyalgókat nem értem, lehet az én ingerküszöböm van túlságosan alacsonyan. Hozzáteszem, láttam az összes Alien filmet.
alexqq, a szörnyek a húst keresik. Az android az messze áll a hústól. Feltételezem a kábeleket és a fémet nem igazán szeretik. Valószínűleg ez az oka hogy nem támadják meg.
Te biztosan láttad ezt a filmet? Ha igen akkor lehet újra kéne nézned.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.05.23. 17:47:02

@Sichrol: Igen,azért nem mondanám én sem kritikán alulinak,annak ellenére,h vannak hibái. Nem hiszem,h az ingerküszöb okozza,mert ez előtt a Prometheust szidták,most szegény Scott megcsinálta azt,amit elvártak tőle,erre most az sem jó... Mindig a tartalommal van a bajuk,a mondanivalóval. Vagy már én sem tudom mivel... :D

alexqq 2017.05.23. 20:01:55

@Sichrol: rendben ujranezem oket es ujraolvasom a könyveket is. Valószínűleg en neztem be valamit.
A spórát belélegezve mikepp alakult ki egy uj elet az emberi testbol es hogy-hogy nem átalakult?
Fassbender zsenialis színész, es termeszetesen ő hozta a kötelezőt, de nekem nem tetszett a játéka. Egyszerűen túl emberi volt és nem más ( rosszul volt megírva a szerep), nem a tul sok vérrel volt baj, hanem hogy az egvilágon semmilyen plusz izgalmi faktort nem tudtak belecsempeszni a filmbe. Egyszeruen nem ertem amit irtok, annyira ossze volt csapva az egesz koncepció az egesz forgatókönyv, hogy el sem akartam hinni.
Értem, hogy rosszul voltak megírva a monológok, de amit kihozták belole a cowboy, a neger, a jo csaj, a rövid hajú csaj, a jo es a rossz robot, a vihar, a futkoso kis alienkék, a nagy alien, a menekülés, a hajóra valo felkapaszkodas, a harc, ahogy tőrbe csalják, hat gyerekek vicc.
Ja amikor a terepkocsi vagy kamion kizuhan az urhajobol es leesik, erted az űrből lefelé esik, zuhan. A minusz "ezer" fokban minden vígan ellubickol, megtarja magat a 30 kg csaj. Az alien fejelgeti az ablakokat ezt jopárszor eljátsszák. Besétál a csapdába tobbszor, hat basszus egy szuper intelligens lény annyi hibát elkövet amennyit egy birka nem követne el.
A nagy fénytol megijednek kint a mezőn.
A fertőzött csajt bezárja a kabinban majd nem megvárja a csapatot, hanem kinyitja az ajtót es bemegy. Wtf
David kinyirja az ősfajt, es ugy mindenki meghal ketto perc alatt, persze ők bírkak balfaszok es mielőtt leszállt volna az űrhajó nem vettek fel a kapcsolatot veluk, nem vettek eszre, hogy baj van, nincs semmiféle védelmi rendszerük.
Stbstbstb

De majd megnézem mégegyszer a filmet es elolvasom a könyveket.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.05.23. 20:55:02

@alexqq: Igen,az kêtségtelen,h a film televan az amatőr horrorok kliséivel; az egyik kimegy egyedül,nyílván utanámegy a másik is,egyedül. Pedig ők kiképzett szakemberek,mérnökök,katonák stb., szóval nem az utcától szedték föl őket,mégis elképesztően buta döntéseket hoznak és aszerint is viselkednek....
süti beállítások módosítása