Hepburn's Hollywood

Hepburn's Hollywood

Halálos iramban 8.- The Fate of the Furious

2017. április 14. - Kata SWL

Ez az első Halálos iramban- film, amit moziban néztem. Általában minden filmhez hozzátesz a mozi képi- és hangvilága, de vannak filmek, amik menthetetlenek. Félő, hogy a Halálos iramban 8. az utóbbiak közé tartozik. Mindenesetre Charlize Theron úgy kellett ide,mint egy falat kenyér.

A 8. filmet F. Gary Gray rendezte (Az olasz meló, Törvénytisztelő polgár), aki szakított az eddigi részek stílusával, és új irányt vett: egy egészen új sztori is keletkezett. A franchise 2021-ben véget ér, az utolsó 3 film, amit még láthatunk majd, egy trilógiát alkot, aminek ez az 1. fejezete.

Mivel új a rendező és a valóban teljesen más a sztori is, nagyon reménykedtem, hogy végre odateszik magukat az alkotók. Ugyanis az eddigi részekkel ellentétben felbomlik az eddigi 7 részben Vin Diesel által agyonhangoztatott és felmagasztalt "cshalád". A csapat ezáltal olyan ellenfelet kap,akivel nem nagyon bír el (főleg,mivel alapból elég csonka a csoport): Domenic Torretót (Vin Diesel), aki elárulva a többieket, átáll a "sötét" oldalra, a világ legveszélyesebb kiberterroistája, Cipher (Charlize Theron) mellé. A pontos indokot,hogy miért történik, nem tudjuk; a film elég sokáig rejtegeti a választ, de Ciphernek mégis sikerül úgy megfognia Domot, hogy mindent eldobva azonnal kötélnek áll.

A film Kubában, Havannában kezdődik, ami azért érdekes, mert a Halálos iramban 8. az első hollywoodi film, amit Kubában forgathattak. Havanna megadja a film bulihangulatát, azonban már itt észrevehető, hogy a szokásos sítlusjegyek megmaradtak, viszont az eddigi részekkel ellentétben (amik még próbálkoztak), a 8. rész már meg sem próbálja a logikát és a fizikát létezőnek tekinteni; ez az első kubai verseny alatt tökéletesen látható. Ez a bevezető után nem számítottam sok jóra. Aztán megjelent Charlize Theron és vele együtt a remény. A filmben több Oscar-díjas szereplő is megjelenik, régiek és újak, ő az egyik, akit 7 éve próbálnak megnyerni maguknak az alkotók, de csak a mostani szerepre mondott áment. (És milyen jól tette...)

Torreto csapata persze nem nézi tétlenül az árulást; újabb, még erősebb, még elpusztíthatatlanabb autók jelennek meg, a család megmaradt tagjai pedig elhatározzák, hogy elkapják Torretot, sőt, ha kell, le is szedik, ugyanis a helyzet nagyon elfajul, már a világ megmentése a cél. A filmben - a korábbi részekkel ellentétben-  nemcsak a történet fordulatai, logikája másodlagos, a szereplők percről percre váltanak oldalt: jókból rosszak lesznek, rosszból jók; ősi ellenségek is, a Shaw- testvérek és a család (köztük külön szálon Dom is) 5 perc alatt megállapodnak és szövetsegesekké válnak, mivel közös az ellenség.

Mivel a csapat eléggé megfogyatkozott, az idősebbik Shaw (Jason Statham) átállása és Kicsi Senki (Scott Eastwood) - aki Mr. Senki (Kurt Russel) segítője-  megjelenése is nagyon jót tett a filmnek. Amíg Torreto Ciphernek segít a világhatalom feletti uralom megszerzésében, Dom "excsaládja" az új tagokkal kiegészítve szintén bekeményít.

A filmben "csillámpóni" Hobbs (Dwayne Johnson) már nagyobb szerephez jut, amellett, hogy a fő poénokat ő és Shaw (Jason Statham) szolgáltatják, néha kicsit Hulkra hajazóvá válik a karaktere: betonelemeket csupál ki a falból, 3 rendőrt üt ki egyszerre, és egy határozott mozdulattal egyszerre tépi szét a bilincsét és keni fel vízszintesen a falra Kicsi Senkit... Emellett, ahogy említettem, a kocsik még erősebbek, Bond járgányát simán lepipáló tulajdonságokkal bírnak, a szereplők tűz- és robbanásállóak a fizika törvényét olyan szinten megtagadó módon, hogy az embernek nevethetnékje támad. (Az Izlandon történő robbanások legnagyobbikát, annak ellenére, hogy szinte a robbanás közepén állnak a szereplők, mindenki karcolás nélkül megússza, egyedül Torretónak lesz kicsit kormos a homloka, ugyanis ő éppen akkor nem ül kocsiban. :D ) Ennek ellenére az ember, ha meg is botránkozik, ahogy én is tettem, gyorsan elmúlik, ugyanis ettől a filmtől nem vár senki sem többet, könnyen megbocsájtja neki, mivel a franchise-nak sosem volt erőssége és célja a realitás és a logika talaján való állás.

A filmet az új, frissen alakult csapat poénjai és szerethető karakterei viszik el a hátukon, illetve Charlize Theron. Ő az egyetlen, aki (már amennyit egy ilyen filmben lehet) színészkedik is, és annak ellenére, hogy a szövege borzalmas, ő mégis képes a legtöbbet kihozni Cipherből. Ez a film egy újabb példája annak, hogy mennyire jól állnak neki a gonosz karakterek és piszokjól is hozza őket. Örülök, hogy sok játékidőt kapott, illetve az ő jelenetei tényleg szórakoztatóak voltak, ahogy pl. az egyikben a repülőről meghekkel és elköt egy tengeralattjárót. Látványosak és egyediek, ezeket a részeket nagyon eltalálták a készítők. Remélem Theron a következő részekben is visszatér.

Sajnos a párbeszédek még mindig semmilyenek; Vin Diesel még mindig nem tud színészkedni, de emellett sajnos határozottan idegesítő is: az alakítása kimerül a morgásban, szemölökhúzogatásban, szájösszehúzásban és a "cshalád" szó ismételgetésében. A poénok aranyosak/jók ehhez a filmhez képest (pl. Eastwood "A millió dolláros bébi" poénja, Statham 2. -a humorát tekintve A kémre hajazó- akciójelente zseniális), Theron pedig egyértelműen a színfoltja a filmnek.

Összességében egy végtelenül egyszerű filmről van szó, semennyi agyműködést nem igényel, nincsenek benne nagy fordulatok, igazából a Halálos iramban 8. is a "minden mindegy" alapján működik, a szereplők csaponganak: ez átáll, amaz meg akart ölni és ősellenségek voltunk, aztán a film végén együtt BBQ party-zik velem és a "cshaládommal". Fizika és logika nincs, mindenki szuperhős és James Bond egyszerre. Az Oscar-díjas színészek nagyon kellettek, felcsillan az ember szeme arra a pár pillanatra, amíg ők vannak jelen a vásznon, Charlize alakítása pedig segít túlélni a sok morgást és fájdalmas irracionalitást. A széria rajongói nem fognak csalódottan kijönni a moziból, de nem is hiszem, hogy életük legjobb filmjeként fogják elkönyvelni. A többség valószínűleg az "elmegy" kategóriába fogja besorolni.

6/10 - köszönjétek Charlize-nak!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hepburnshollywood.blog.hu/api/trackback/id/tr9212426313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása